woensdag, juli 12, 2006

SYD BARRETT, GENIALE GEK VAN DE PSYCHEDELISCHE ROCK


Syd Barrett past in het rijtje geniale gekken van de rock 'n roll, en is tegelijkertijd een van de meest tragische slachtoffers van het rockcircus. Hij was de oprichter en, in de eerste jaren, de drijvende kracht achter de Britse symfonische rockband Pink Floyd. Barrett overleed eerder deze week op 60-jarige leeftijd, zo werd dinsdag bekend.

Syd, geboren als Roger Barrett op 6 januari 1946, was student aan de kunstacademie van Cambridge toen hij in 1964 met bassist Roger Waters, toetsenist Rick Wright en drummer Nick Mason The Pink Floyd Sound oprichtte. Aanvankelijk speelden ze rythm 'n blues, maar onder Barretts invloed werden hun muziek, shows en imago allengs psychedelischer. Barrett schreef alle nummers, inclusief de eerste top 30-hitjes van de band, en werd het gezicht van Pink Floyd.


LSD

De liederen van Barrett waren visionair en surrealistisch, mede onder invloed van het toenemende gebruik van LSD. Dat eiste echter zijn tol: Barrett werd onberekenbaar en kwam niet meer opdagen voor optredens en oefeningen. Noodgedwongen zette de groep hem in april 1968 aan de kant.

Waters en gitarist David Gilmour, zijn opvolger in de groep, poogden hem te helpen een solo-carrière op te bouwen. Dit leidde tot drie solo- elpees. "Verplichte kost voor aankomende psychiatrie-studenten", aldus een criticus, "poëtisch, breekbaar en balancerend op de grens van de waanzin."

Zo verging het Barrett ook. Na een kort verblijf in een psychiatrische inrichting trok hij zich begin jaren zeventig terug uit de rockscène. Hij trok in bij zijn moeder en hield zich bezig met tekenen, tuinieren en tv-kijken. Roger, zoals hij zich weer noemde, bleef onder voortdurend medisch toezicht en onderging verscheidene operaties aan zijn hoofd.

Pink Floyd, dat inmiddels de status van supergroep had bereikt, wijdde op hun plaat Wish You Were Here het lied Shine On You Crazy Diamond aan hun vroegere voorman.

NOTE: Bij de opnames in de studio van het album "Wish You Were Here" zagen de overgebleven leden een man in de stoel zitten, luisterend naar de opnames. Deze man was vet, kaal –zelfs zijn wenkbrauwen waren weg-. Hij zag er verwaarloosd uit. Hij zei niets hij luisterde naar de opnames van het album dat over hem ging.

Hier een TRIBUTE TO SYD BARRETT.

Klik hier voor de clip SEE EMILY PLAY.

Klik hier voor de clip ASTRONOMY DOMINE.

Klik hier voor een korte BIOGRAFIE VAN SYD BARRETT.

Klik hier voor het nummer WISH YOU WERE HERE.