dinsdag, juli 11, 2006

ALCOHOL IS NOOIT GOED




Men zegt vaak “twee borreltjes per dag is goed voor je hart”. Klopt dit wel?
Alcohol is een, of ethanol, is een stof die ontstaat door gisting van suikerhoudende granen of vruchten. Alcoholische dranken met een kleiner percentage dan 15% worden zwak alcoholische dranken genoemd. Sterk alcoholische dranken hebben een hoger percentage. Door het distilleren (verwarmen) van zwak alcoholische dranken worden hoogalcoholische dranken verkregen zoals whisky.
Na koffie en thee is alcohol de meest gebruikte drug in Nederland. Inderdaad koffie en thee zijn drugs omdat er werkzame en verslavende stoffen zoals cafeïne en theïne (synoniem voor cafeïne) inzitten, maar genoeg over koffie en thee. Alcohol is ook een harddrug dit omdat het de mens schaad en fysiek verslavende stof is (het lichaam kan ervan afhankelijk worden). Nog een rede waarom het een drug is dat er steeds meer nodig is om hetzelfde resultaat te bereiken.
Alcohol beperkt de groei van lichaamscellen. Niet één specifiek maar ALLE cellen waar het bloed langs komt. De alcohol wordt namelijk in de bloedbaan opgenomen, dat bloed stroomt door het hele lichaam langs alle cellen. De alcohol komt bij de lichaamscellen en beperkt de zuurstof overdracht van de cellen en het bloed. Hierdoor zal de cel beschadigen en/of afsterven. Omdat veel bloed door de lever en de hersenen stromen zijn dit de meest gevoelige plekken voor beschadiging van alcohol. Alcohol drinken tijdens zwangerschap beperkt dus de groei van het kind.
Dus gaat de regel “twee borreltjes per dag is goed voor je hart” op? Antwoord nee. Alcohol verdunt slechts het bloed tijdelijk waardoor de hartfrequentie en bloeddruk tijdelijk dalen. Echter wanneer het alcohol uit de bloedbaan is verwijderd stijgen beide factoren weer. Het is dus beter om i.p.v. twee borreltjes te nemen, zorgen dat je cholesterol op peil blijft/krijgt. Dit kan o.a. door intensief te bewegen en gezond te eten.

Bronnen:
www.trimbos.nl
www.wikipedia.org

3 Comments:

At 2:47 p.m., Anonymous Anoniem said...

he maar steef je wilt toch niet zeggen dat er geen biertje voor jou klaar hoeft te staan volgend jaar??

 
At 12:36 p.m., Anonymous Anoniem said...

Stef wil je alstjeblieft niet meer van dit soort berichten plaatsen ,dit is slecht voor mijn geweten. Zeker nu de vakantie eraan komt!

 
At 3:16 p.m., Blogger Steef said...

daarom doe ik het ook Miegiel........

 

Een reactie posten

<< Home