dinsdag, juli 01, 2008

WILLEM BARENTSZ


De beroemste Nederlandse zeevaarder aller tijden werd geen held omdat zijn ontdekkingsreizen zo succesvol waren. Juist niet: 2 van de 3 reizen werden een enorme puinhoop.

In 1595 ging Willem voor het eerst op pad om een noordelijke route naar Azie te vinden. Hij kwam tot de straat van Waigatsj (bij Rusland). De 2e keer was het plan om weer helemaal tot aan Azie te varen, maar de schepen botsten, bemanningsleden werden met huid en haar verslonden door ijsberen, matrozen kielhaalden elkaar en er ontstond muiterij. Dat bedierf de stemming nogal en daarom ging Willem terug naar huis.

3 keer is scheepsrecht? In dit geval niet. Tijdens de wereldberoemde 3e reis komen Willem en kornuiten vast te zitten in het ijs van Nova Zembla, ten noorden van Siberie. Ze bouwen er een hutje en houden het 9 maanden vol op een dieet van ijsbeer en poolvos. Dan stappen ze in een zelfgebouwde sloep en varen terug naar de bewoonde wereld.

Lullig voor Willem, die sterft vlak voor het vertrek. Maar ja, hij heeft er wel een heldenstatus aan over gehouden. Er is een zee en zelfs een walvisverwerkingsfabriek naar hem vernoemd!